Homeopatija

Šta je homeopatija?

Homeopatija je poseban modalitet liječenja. To je nauka koja čovjeka posmatra kao cjelinu, jedinku sa svim vrlinama i manama čija bolest treba da se izliječi individualnim i detaljnim pristupom, posmatrajući kompletan organizam.

Homeopatija se zasniva na čvrstim principima ozdravljenja. Ovaj modalitet teži ka potpunom ozdravljenju kompletnog organizma, a ne samo ublažavanju simptoma i trenutnom poboljšanju zdravlja.

Homeopatija svojim pristupom posmatra čovjeka i uzrok bolesti kao cjelinu, sa posebnim osvrtom na psihološki, emotivni i mentalni skop čovjeka, tako da je homeostaza glavni i primarni cilj svakog homeopate, odnosno stanje potpune ravnoteže i zdravlja organizma.

Šta liječi homeopatija?

Homeopatija je vrlo uspješna u liječenju mnogih akutnih i hroničnih stanja organizma. Vodi se principom da su sva stanja i bolesti u čovjekovom organizmu odraz poremećene ravnoteže, i da treba da se liječi čovjek a ne bolest.

Homeopatski pripravci se koriste kod različitih reumatskih bolesti, uroloških i ginekoloških oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, kožnih problema, nesanice, alergija ali i psihomotornih oboljenja (depresije, anksioznosti, stresa)

esencijalna ulja menta

Kako djeluje?

Homeopatija kaže da su um, tijelo i emocije potpuno povezani, te tako i pristupa samom procesu liječenja.

Homeopata analizira sve nivoe – emocionalne, fizičke i mentalne. Za homeopatiju, simptomi koje pacijent ima nisu pokazatelj bolesti, već način na koji tijelo pokazuje otpor i nastoji da prevaziđe probleme koje ima.

Dakle, ovde nema otklanjanja simptoma, već pronalaska njegovog uzroka i djelovanja na njega kompletnim pristupom.

Individualni pristup

Možda i najvažnija razlika homeopatije u odnosu na klasičnu medicinu jeste individualnost.

Svaki čovjek se posmatra kao jedinka za sebe, jer homeopatija vjeruje da ne postoje dva ista čovjeka, te iako možda imaju isto oboljenje, pristup njemu neće biti isti. Zato, homeopatija ne liječi bolest, već čovjeka.

esencijalna ulja lijecenje

Kako izgledaju homeopatski pripravci?

Lijekovi koji se koriste u homeopatiji zasnovani su na biljnom, mineralnom ili životinjskom porijeklu, gdje posebnom obradom od njih nastaju lijekovi koji su osnova za liječenje.

Uzimaju se putem usta (peroralno) u čvrstom ili tečnom stanju, a takođe postoje preparati za spoljašnju upotrebu (losioni, kreme) koji čine dopunsku upotrebu, odnosno onu koja pomaže peroralnu.

Lijekovi za peroralnu upotrebu su tinkture, rasvori, sirupi, ili u čvrstom stanju granule, tablete, zrnca i praškovi.